AGEs jako podstata mnoha zdravotních komplikací

V posledních desetiletích zaznamenává molekulární biologie a biochemie svůj největší rozmach. Právě pochopení mnoha procesů zejména na molekulárním podkladě vysvětluje možnou příčinu několika onemocnění. Jedním z nich jsou i malé molekuly. V praxi nazývané AGEs ("Advanced Glycation Endproducts - Pokročilé produkty glykace").

O co tedy jde?

Důležité je si uvědomit, jak tyto molekuly vznikají, ještě předtím, co dokážou způsobit. Částice AGEs vznikají v procesu, který nazýváme glykace, tedy vazba molekuly glukózy na molekulu bílkoviny, která způsobí takové pozměnění bílkoviny, že ta úplně ztratí svou funkci. To znamená, že molekuly AGE jsou v organismu nepotřebné, nefunkční, organismus z nich nedokáže získat žádnou energii, dokonce je ani dále přeměňovat na jakési "superfunkční" molekuly. 

Důležité je zmínit, že naše tělo je tvořeno asi z 20% z bílkovin. Tato hodnota není zanedbatelná, pokud si jen vezmeme že 50-60% hmotnosti organismu tvoří voda. Poškození právě proteinů formou glykace tedy má vážný dopad na zdraví člověka, protože tyto molekuly plní v organismu mnoho funkcí, jako například:

  • enzymy
  • hormony
  • transportéry v krvi (albuminy, pohlavní hormony vázající proteiny,…)
  • role v imunitním systému (tvorba imunoglobulinů - IgA, IgG, IgM, IgE, IgD)
  • srážení krve (přeměna bílkoviny fibrinogenu na nerozpustný fibrin) 

Hoci AGEs neplnia v organizme žiadnu funkciu, ich nadmerné množstvo ho dokáže vo veľkej miere poškodiť. Tvorba AGEs súvisi hlavne so zvýšeným prísunom glukózy z potravy, ktorá priamoúmerne od svojej koncentrácie v krvi spôsobí vznik týchto glykovaných produktov.

Přestože AGEs neplní v organismu žádnou funkci, jejich nadměrné množství ho dokáže ve velké míře poškodit. Tvorba AGEs souvisel hlavně se zvýšeným přísunem glukózy z potravy, která přímo úměrně od své koncentrace v krvi způsobí vznik těchto glykovaných produktů.

Čím větší hyperglykémie (zvýšená hladina krevního cukru-glukózy), tím větší množství AGEs se tvoří. 

V současnosti při způsobu života, jakým žijeme, AGEs nemusí trápit už jen diabetiky. Úplně stačí trochu více cukru v krvi, pouze několik miligramů a máme tu AGEs. Pokud máte nahromaděný dostatečný počet částic AGEs, postupně se i u vás mohou rozvinout problémy cukrovkářů. I když ano, tvorba AGEs v případě diabetiků je o 60% vyšší než u nediabetiků. A už se pomalu dostáváme k samotné postatě nepříznivých a tak škodlivých účinků AGEs. 

Zdravotní komplikace, které provázejí diabetických pacientů:

  • onemocnění čočky (katarakta - šedý zákal) a sítnice (retinopatie)
  • poškození nervového systému, ztráta citlivosti v nohou (neuropatie)
  • kardiovaskulární komplikace (ateroskleróza - kornatění tepen)
  • selhání ledvin (nefropatie

Ve všech těchto případech se prokázal hrozivý účinek molekul AGE, přičemž na samotném vrcholu této domino situace stojí samotná GLUKÓZA, která představuje spouštěcí faktor rozvoje nejen těch diabetických, ale i jiných komplikací, např. neurodegenerativních (jako Alzheimer, Parkinson, autismus…), či v neposlední řadě i v samotné podstatě stárnutí!  

 

Že jak se tímto strašákem jménem AEGs vyhnout?

Molekuly AGE můžeme rozdělit do dvou velkých skupin, podle způsobu jakým vznikají a to:

1/ENDOGENNÍ

  •  jsou to molekuly AGE, které se formují v těle, jejich spouštěcím faktorem je právě zvýšená hladina glukózy v krvi a víceméně jejich tvorbu ovlivnit neumíme
  •  potraviny, které nejvíce zvyšují hladinu krevního cukru, podporují nejvyšší tvorbu AGE

2/EXTROGENNÍ

  • narozdíl od endogenních, tyto AGEs již přijímáme vytvořené v podobě snídaně, oběda či večeře
  • nejbohatší potraviny na obsah AGE jsou maso a sýr
  • zvýšené množství částic AGE s nachází právě v produktech zahřátých na vysokou teplotu (smažení, grilování) a to až 1000násobně

 

Výživový doplněk KOMPAVA, Premium L-Carnosine 60 kps Cena s DPH 998,00 Kč Zakoupíte zde